vademecum kadrowego, składki ZUS, zasiłki, wynagrodzenia, urlopy, bhp
lupa
A A A

Podróże służbowe, w tym kierowców - Dodatek nr 8 do Ubezpieczeń i Prawa Pracy nr 8 (458) z dnia 10.04.2018

Dieta krajowa

Dieta za dobę podróży służbowej na obszarze kraju wynosi 30 zł (§ 7 ust. 1 rozporządzenia w sprawie podróży). Ta kwota obowiązuje zarówno pracowników sfery budżetowej, jak i zatrudnionych przez przedsiębiorców i innych pracodawców spoza budżetówki. Wynika to z faktu, iż 30 zł - czyli dieta krajowa pracownika budżetówki - to minimalna wysokość diety krajowej i zagranicznej gwarantowana pozostałym pracownikom w przypadku ustalania wysokości należnych im diet w układzie zbiorowym, regulaminie wynagradzania lub w indywidualnych umowach o pracę. W praktyce oznacza to, że pracodawca spoza budżetówki może obniżyć jedynie diety zagraniczne. W przypadku diet krajowych dopuszczalne jest jedynie podwyższenie diety. Wypłacając pracownikom wyższe diety krajowe lub zagraniczne trzeba liczyć się z tym, że nadwyżka dobowa ponad 30 zł lub kwotę diety określoną w przepisach dla danego państwa docelowego podróży będzie traktowana jako przychód ze stosunku pracy.

Kolejną cechą charakterystyczną diety krajowej jest to, że służy ona jedynie pokryciu zwiększonych kosztów wyżywienia (§ 7 ust. 1 rozporządzenia w sprawie podróży). W konsekwencji zapewnienie pracownikowi bezpłatnego całodziennego wyżywienia - przez co rozumie się trzy posiłki - powoduje, że za tą dobę podróży krajowej traci on prawo do diety (§ 7 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia w sprawie podróży). Dieta krajowa nie przysługuje ponadto w przypadku oddelegowania pracownika do miejscowości pobytu stałego lub czasowego, gdyż nie ponosi on w tych okresach podwyższonych kosztów wyżywienia przebywając w miejscowości zamieszkania. Nie wypłaca się jej również za dni wolne spędzane w miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika oraz czas przejazdu do i z tej miejscowości odbywanego na koszt pracodawcy w przypadku podróży krajowych trwających co najmniej 10 dni (§ 10 rozporządzenia w sprawie podróży).

Poza przypadkami uzasadniającymi pozbawienie prawa do diety ustawodawca przewidział możliwość jej obniżenia. Zapewnienie pracownikowi częściowego wyżywienia uzasadnienia zmniejszenie diety odpowiednio o:

  • 25% tytułem śniadania,
     
  • 50% tytułem obiadu,
     
  • 25% w związku z bezpłatną kolacją.

Zasadę tą stosuje się odpowiednio w przypadku, gdy pracownik korzysta z posiłków w ramach usługi hotelarskiej.

Przykład

Pracownik przebywający w podróży krajowej dwie doby miał w ramach noclegu wykupioną obiadokolację i śniadanie kolejnego dnia. Uzasadnia to obniżenie diety w pierwszej dobie o 50%, czyli 15 zł, gdyż obiadokolacja jako obiad spożywany w porze kolacji uzasadnia potrącenie połowy, a nie 75% diety - gdyż jest to jeden posiłek i nie zastępuje dwóch. W drugiej dobie dieta może zostać obniżona o 25%, czyli 7,50 zł w związku z zapewnionym w hotelu śniadaniem. Tym samym za pierwszą dobę podróży pracownik otrzyma 15 zł, a za drugą 22,50 zł.


Na wysokość diet wpływa czas trwania podróży krajowej, gdyż wyjazdy mieszczące się w ramach doby rozlicza się inaczej od dłuższych podróży. Jeśli podróż krajowa trwa do 24 godzin obowiązuje zasada, iż połowa diety przysługuje pod warunkiem, że obejmuje ona co najmniej 8 do 12 godzin. Cała dieta przysługuje jeśli podróż przekracza 12 godzin, natomiast wyjazdy obejmujące mniej niż 8 godzin w ogóle nie rodzą prawa do diety.

Inaczej przedstawia się rozliczanie dłuższych podróży krajowych, gdyż po podliczeniu pełnych dób podróży obliczamy liczbę godzin podróży wystających poza pełne doby. Jeśli nie przekracza ona 8 godzin, pracownik ma prawo do połowy diety, w pozostałych przypadkach za taką rozpoczętą dobę podróży krajowej przysługuje mu cała dieta. Pomniejszenie diety w związku z niepełną dobą podróży rodzi pewne wątpliwości w kontekście zapewnienia pracownikowi częściowego wyżywienia.

Przykład

Pracownik odbył podróż krajową trwającą 9 godzin. W trakcie podróży - za zgodą pracodawcy - zjadł obiad, za który zapłacił służbową kartą kredytową. W takim przypadku nabył prawo do połowy diety krajowej, a jednocześnie zapewnienie obiadu uzasadnia obniżenie tego świadczenia o 50%. Oznacza to, że roszczenie z tytułu diety nie powstaje, gdyż należna połowa diety zostaje zmniejszona o odpowiadający jej zryczałtowany koszt obiadu (odpowiedź MPiPS z 23 marca 2013 r. dotycząca stosowania niektórych przepisów rozporządzenia w sprawie podróży służbowych). Pośrednio potwierdza to, że przy pomniejszaniu diet zryczałtowany koszt posiłków jest odnoszony do pełnego świadczenia również gdy dotyczy to niepełnej doby podróży.


Uwaga!
Obniżenie diety może nastąpić maksymalnie do należnej pracownikowi części świadczenia. Jeśli podróż krajowa nie przekracza 12 godzin, a podwładny korzysta z dwóch bezpłatnych posiłków, pracodawca nie może żądać od niego zwrotu równowartości 25% diety (7,50 zł) za spożyty ponad należną dietę posiłek.

Omawiając kwestię posiłków w podróży służbowej nie można zapominać o posiłkach profilaktycznych przyznawanych pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym lub pod ziemią mocą rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279). Stanowią one odrębne świadczenie związane z wykonywaniem pracy w warunkach szczególnie uciążliwych, więc zapewnienie pracownikom wykonującym w podróży służbowej zadanie związane z dużym wysiłkiem fizycznym jednego dania gorącego nie uzasadnia obniżenia diety jak za bezpłatny obiad. Celem przyznania takiego posiłku jest uzupełnienie wydatku kalorycznego pracownika wykonującego prace związane z dużym wysiłkiem fizycznym, również w mikroklimacie zimnym, w warunkach podwyższonego obciążenia termicznego lub pod ziemią. Tym samym posiłków profilaktycznych nie należy traktować jako zapewnienia bezpłatnego posiłku w podróży służbowej, a ich wydanie pracownikom nie uzasadnia obniżenia diety (por. stanowisko Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej z 15 września 2014 r. w sprawie posiłków profilaktycznych w podróży służbowej).

Przykład

W lutym 2018 r. inżynier zatrudniony w dziale projektowym został oddelegowany wraz z kilkoma serwisantami do uruchomienia linii produkcyjnej u klienta. Na miejscu okazało się, że budynek, w którym znajdowała się linia nie jest jeszcze oddany i nie ma ogrzewania, więc pracodawca wykupił pracownikom gorące posiłki na stołówce kontrahenta. W ramach usługi hotelowej pracownicy mieli zapewnione śniadania oraz obiadokolacje, ale nie oznacza to braku prawa do diet krajowych.

Jeśli przyjmiemy, że obiadokolacja zastępuje obiad, tytułem posiłków wykupionych wraz z noclegiem, pracownikom można potrącić 75% diety. Pomimo spożywania trzech posiłków dziennie zachowują oni prawo do 25% diety krajowej, gdyż posiłek profilaktyczny pozostaje bez wpływu na wysokość diety.


Zasadę tę stosuje się odpowiednio do pracowników odbywających podróże zagraniczne. Jeśli charakter poleconego zadania uzasadnia wydanie im posiłków profilaktycznych lub produktów do ich samodzielnego przyrządzenia, nie daje to podstaw dla obniżenia należnej pracownikowi diety, gdyż nie jest to równoznaczne z zapewnieniem posiłku w podróży.

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.RozliczenieDelegacji.pl » 
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Terminarz

kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
KODEKS PRACY, Prawo Pracy
UMOWA O PRACĘ - druk, przykład. Wypowiedzenie (rozwiązanie) umowy o pracę.
Wszystko o urlopach pracowniczych - wypoczynkowy, bezpłatny, macierzyński, szkoleniowy
Przydatne linki
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.