vademecum kadrowego, składki ZUS, zasiłki, wynagrodzenia, urlopy, bhp
lupa
A A A

Wybrane zagadnienia z zakresu BHP - Dodatek nr 8 do Ubezpieczeń i Prawa Pracy nr 8 (530) z dnia 10.04.2021

Posiłki profilaktyczne

Obowiązek zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednich posiłków, o ile jest to niezbędne ze względów profilaktycznych, wynika z art. 232 K.p. oraz wydanego na jego podstawie rozporządzenia.

Posiłki profilaktyczne wydaje się wówczas, gdy z uwagi na uciążliwość pracy i warunki mikroklimatyczne należy uzupełnić rezerwy energetyczne pracownika. Chodzi głównie o ciężką pracę fizyczną, a także gorący i zimny mikroklimat.

Ważne: Posiłek profilaktyczny powinien być wydawany w formie jednego dania gorącego, o wartości kalorycznej około 1000 kcal. Posiłki należy wydawać w czasie regulaminowych przerw po 3-4 godzinach pracy, tak aby zrównoważyć wydatek energii pracownika.

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia posiłków pracownikom wykonującym prace:

1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet:

a) wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 100 C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 250 C,

b) wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym - od 1 listopada do 31 marca,

3) pod ziemią,

4) przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Posiłek ma spełniać rolę profilaktyczną, zdrowotną i dlatego nie jest dopuszczalna wypłata ekwiwalentu zamiast posiłku w naturze. Posiłek profilaktyczny powinien zawierać 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów i 15% białek. Przepis nie określa czy chodzi w nim o tłuszcze zwierzęce, czy roślinne. Najistotniejszy wymóg dotyczy kaloryczności dania i okoliczność, iż ma to być posiłek gorący.

Obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów profilaktycznych dotyczy tylko tych pracowników wykonujących pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, którzy są zatrudnieni na stanowiskach określonych w trybie § 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów jako dające prawo do takich świadczeń (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Białymstoku z 10 kwietnia 2001 r., sygn. akt SA/Bk 178/01, Pr.Pracy 2001/12/42).

Jeśli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względów organizacyjnych lub z uwagi na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy, może zapewnić pracownikom w czasie pracy:

  • korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
  • przyrządzanie ich przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów,
  • poprzez dostarczenie bonów, talonów lub kuponów.

Obowiązkiem pracodawcy jest także zapewnienie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania i spożywania posiłków i napojów.

Regulacje prawne:

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.VademecumBHP.pl » 
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Terminarz

wrzesień 2025
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
KODEKS PRACY, Prawo Pracy
UMOWA O PRACĘ - druk, przykład. Wypowiedzenie (rozwiązanie) umowy o pracę.
Wszystko o urlopach pracowniczych - wypoczynkowy, bezpłatny, macierzyński, szkoleniowy
Przydatne linki
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60