vademecum kadrowego, składki ZUS, zasiłki, wynagrodzenia, urlopy, bhp
lupa
A A A

Bezpieczeństwo i higiena pracy w okresie zimowym - Dodatek nr 0 do Ubezpieczeń i Prawa Pracy nr 22 (544) z dnia 10.11.2021

Profilaktyczne posiłki i napoje

Pracodawca jest obowiązany zapewnić posiłki pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, czyli także przy wykonywaniu prac w okresie zimowym na otwartej przestrzeni. W takich okolicznościach będą one należne, jeżeli w trakcie wykonywania czynności zawodowych pracownik efektywnie zużyje energię na poziomie powyżej 1500 kcal (6280 kJ) w przypadku mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) w przypadku kobiet. Posiłki są nieodpłatne i należy je zatrudnionym wydawać w dniach wykonywania pracy uzasadniającej ich wydawanie, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy (§ 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów - Dz. U. nr 60, poz. 279 ze zm.).

Dla ustalenia wydatku energetycznego pracodawca nie musi zatrudniać profesjonalnego podmiotu czy akredytowanego laboratorium. Może to zrobić sam, na przykład z wykorzystaniem metody tabelaryczno-chronometrażowej Lehmanna.

Oszacowanie wydatku energetycznego metodą Lehmanna wymaga:

  • sporządzenia tzw. fotografii dnia roboczego, czyli wyodrębnienia poszczególnych czynności pracownika oraz poświęconego na nie czasu, a następnie
  • ustalenia ilości energii, jaką pracownik musiał zużyć na każdą z tych czynności, a w końcu,
  • zsumowania energii zużytej na poszczególne czynności.

Niestety metoda ta nie jest dokładna i nawet przy dołożeniu dużej staranności istnieje ryzyko błędów wynikających chociażby z niejednoznacznej oceny przyjętej przez pracownika pozycji ciała. Dlatego właśnie w przypadku wykorzystania metody Lehmanna mówi się o szacowaniu wydatku energetycznego, a nie o jego obliczaniu.

Ustalenie poziomu wydatku energetycznego nie jest natomiast niezbędne dla określenia, czy pracownikowi będą przysługiwały napoje. W ich przypadku bowiem wystarczy, że praca będzie wykonywana na otwartej przestrzeni, a temperatura otoczenia osiągnie poziom poniżej 10oC. Dostarczane przez pracodawcę napoje, ze względu na warunki wykonywania (niskie temperatury) powinny być gorące i dostępne bez ograniczeń w ciągu całej zmiany roboczej, w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników.

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.KodeksPracy.pl » 
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Terminarz

wrzesień 2025
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
KODEKS PRACY, Prawo Pracy
UMOWA O PRACĘ - druk, przykład. Wypowiedzenie (rozwiązanie) umowy o pracę.
Wszystko o urlopach pracowniczych - wypoczynkowy, bezpłatny, macierzyński, szkoleniowy
Przydatne linki
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60